T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toprak Organik Karbonu Projesi Değerlendirme Toplantısı Bolu’da Gerçekleşiyor

Yayın Tarihi : 21.09.2018
​Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK BİLGEM - YTE işbirliğinde 2017 yılında başlatılan Toprak Organik Karbonu Projesinde,15 ay süren proje çalışmalarında sona gelindi. 20.09.2018 tarihinde Bolu'da başlayan kapanış toplantısı iki gün sürecektir.
Toplantıya, ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK, TÜBİTAK BİLGEM YTE Enstitü Müdürü Cemil SAĞIROĞLU,  ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, İl Bolu Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT, İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir ÖZTÜRK ve Şube Müdürleri, Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan KESKİN, Bolu Meteoroloji İl Müdürü Fazlı BÜYÜK katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili Genel Müdürlüklerinden proje ekibinde bulunan uzmanlar ile muhtelif üniversitelerden konu uzmanı akademisyenler de katılım sağladı.
Konu hakkında açıklama yapan Bolu İl Tarım ve orman Müdürü İzzet MURAT;
"Ülkemiz Arazi Tahribatını Dengeleme çalışmalarını gönüllü olarak başlatan ilk 10 ülkeden biri konumundadır. Arazi Tahribatını Dengeleme çalışmaları ile iklim değişikliğinin etkilerinin %25'inin kontrol altına alınabileceği bilimsel olarak görülmüştür. Arazi tahribatının dengelenmesine yönelik çalışmalar devam ederken Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz "Türkiye Toprak Organik Karbon Haritası" hazırlanmaktadır. Geliştirilen bu modelin ve üretilen ulusal haritanın sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'nin toplam Toprak Organik Karbon stok miktarı 3,51 milyar ton. Sonuçlar, bizlere Tarım ve Orman Bakanlığımızın sorumluluk alanında olan arazi kullanımlarının karbon açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Çölleşmeyle mücadele açısından Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz başarılı bir çalışmaya imza atmıştır. Kendilerini kutluyor, İlimizde gerçekleşen toplantının ülkemize ve milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Toplantının ikinci gününde ise projenin gereksinimleri ile bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında yapılacak sunumlar ve değerlendirmeler ile son bulacaktır.
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.