T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımın Lider Çocukları Kampta

Yayın Tarihi : 16.05.2018
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl ilköğretim 4. sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tarımla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla "Lider Çocuk Tarım Kampı" gerçekleştirilmekte ve belirlenen temaya dikkat çekilmektedir. Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonunun (GEF) desteği ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı işbirliğinde yürütülen "Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi" kapsamında "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" konulu temaya uygun olarak Bolu İlinde 14-16 Mayıs 2018 tarihleri arasında kamp programı gerçekleştirilmiştir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet MURAT kampın açılış konuşmasında;
Bakanlığın eğitim faaliyetleri kapsamında 2018 yılı Lider Çocuk Tarım Kampı adı altında ilköğretim 4. sınıflarına yönelik öğrencilere doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tarımla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenirliği ve bu senenin teması olan yenilebilir yabani bitki türleri hakkında bilgi vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Çocuklarla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren MURAT, kurumun bütün faaliyet alanlarını ihtiva eden bu programın çocuklara hayata dair faydalı bilgi birikimi sağlayacağını ifade etti
Kampın 1. gününde; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet BAHAR ve Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Naciye SOMUNCU DEMİR tarafından, Lider Çocuk Tarım Kampı bünyesinde, ilkokul 4. Sınıf öğrencileri ile bir dizi deney ve etkinlik gerçekleştirildi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Fen Laboratuvarında öncelikle "MUSHROOM FARM"  etkinliği gerçekleştirildi.  Bu etkinlikte kültürü yapılan mantar çeşitleri içerisinde en kolay yetiştirilebilen, hastalıklara karşı dayanıklı olan ve besin değeri diğer kültür mantarlarından daha yüksek olan istiridye mantarı (kayın mantarı)'nın kompostu hazırlanarak küçük birer agroekositem oluşturmuştur. Öğrenciler, istiridye mantarının yetiştirileceği kitleri, demonstrasyon gösterisi sonrasında kendileri hazırlayarak bakım sorumluluğunu üstlenmiş ve sonrasında evlerine götürmüşlerdir. Eğlenceli olmasının yanı sıra, fen bilimleri dersi kapsamında tarım ve eğitim alanlarının paydaş olarak ortak işe koşulduğu bu etkinlikte, 4. sınıf öğrencilerinin gıdadan, kültüre, çevreden bilime kadar birçok alanda farkındalık kazanmalarının yanı sıra tarımın çok fonksiyonlu yapısına yönelik olumlu tutum geliştirmeleri amaçlanmıştır. İkinci olarak gerçekleştirilen etkinlik ise "VERMİKOMPOST İLE SOLUCAN GÜBRESİ ELDESİ" etkinliği olmuştur. Son yıllarda, tüm dünyada üretimi popüler hale gelen ciddi oranda ekonomik gelir sağlayan, solucan gübresi üretimi, bu etkinliğe konu olmuş ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalında özel olarak yetiştirilen Kırmızı Kaliforniya Solucanları ile etkinlik gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte Kırmızı Kaliforniya Solucanlarının yapı ve özelliklerinden, doğaya olan katkılarından ve beslenme durumlarından ayrıntılı olarak bilgi verilmiş ve öğrencilerin, öğretmen adayları ile birlikte solucanlar ile yakın temas kurarak bilimsel anlamda incelemeleri sağlanmıştır. Solucan maması olarak adlandırılan kompost ise evsel atıklardan hazırlanarak, öğrencilere bir çeşit geri dönüşüm süreci anlatılarak uygulanmıştır. Solucan Gübresi etkinliğinde, geri dönüşüm olayı ile sürdürülebilir kalkınmaya atıf yapılmaya çalışırken, diğer taraftan da öğrencilerin toprağın verimliliği ve devamlılığı için son derece önemli olan solucanlara yönelik fobi geliştirmesi önlenmeye çalışılarak, canlılara yönelik empatik duygular geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinde Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim dalı 3. Sınıfında öğrenim gören öğretmen adaylarının eşlik etmesi ile öğrenciler zorluk yaşamamış ve süreçten mutlu olarak ayrıldıkları gözlemlenmiştir.
Kampın 2. gününde; "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" nin çocuklara daha iyi kavratıla bilmesi ve uygulamalı eğitim için Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünde eğitim ve piknik organizasyonu gerçekleştirilmiş olup çocukların yenilebilir yabani bitkileri yapılan doğa yürüyüşü etkinliği ile tanımaları ve toplamaları sağlanırken, ip atlama, uçurtma uçurma, ip çekme yarışı, voleybol gibi oyunlar oynanarak eğitimlerinin neşeli bir şekilde geçmesi sağlanmaya çalışılmıştır.
Kampın 3. günü; Lider Tarım Çocuk Kampı'nın son gününün Ramazan-ı Şerif'in ilk gününe denk gelmesi dolayısı ile çocuklarımıza sınıf ortamında sağlıklı beslenme, gıda güvenliği konuları anlatılırken kampın teması olan ve kampın 2. Günün de doğada göremedikleri yenile bilir yabani bitki türleri hakkında da detaylı sunumlar yapılmıştır.