T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kadın Ciftçilerimizle Birlikte Teknik Gezideyiz

Yayın Tarihi : 15.05.2018
Hayvancılıkta kalite ve verimi arttırmaya yönelik , Sultanbeyi ve Çamyayla Köylerindeki  55 bayan kadın çiftçilerimize farkındalık oluşturulması amacıyla 09.05.2018 tarihinde ;  Düzce Çilimli ‘de SS Pırpır Tarım ve Süt Hayvancılığı Kooperatifine,  arkasından Akyazı’da bulunan Divan Tarım İşletmelerine teknik gezi düzenlenmiştir.
Gezimizin sabah bölümünde bayan kursiyerlerimize Düzce’de bulunan SS Pırpır Tarımsal  Kalkınma Kooperatifi ziyaret ettirilmiştir. Ziyaret edilen işletme 2015 yılında  faaliyete geçmiş olup  30 ortağın mülkiyetinde 300 baş kapasiteye sahiptir. İşletmede yüksek verim özellikleri baz alınarak otomasyon sistemi ile üretim yapılmaktadır. İşletmeye  sabahın erken saatlerinde varılarak ineklerin modern Süt Sağımı uygulamalı olarak yerinde görüldü.  Pırpır Tarım İşletmesindeki süt sığırlarının yıllık süt verimi ortalaması  Avrupa standartlarının üzerinde bir rekolteye ulaşmış olup  9000  Kg‘dır.
İlimizde  Aile tipi sığırcılık  işletmeciliği yapan kadın kursiyerlerimiz, birlikte üretim yapıldığında hayvansal verim ve kalitenin arttırılmasının mümkün olduğunu bizzat yerinde gördüler. Bireysel üretim yapılan işletmelerin genel sorunu yetiştiricilik, yem, ilaç, sürü yönetimi, işletme giderlerinin oldukça yüksek olmasıdır. Bu da hayvancılıkta  karlılığın düşmesine ve işletmenin sürdürülebilirliğine engel teşkil etmektedir. Birlikte üretim yaparak işletme maliyetlerinin düşürülmesi, ürünlerin karlı bir şekillde pazarlanması imkanının olduğu Bolulu Kadın çiftçilerimiz Kar tanelerinin kar topuna dönüştüğü bu serüven ve başarı azmini SS Pırpır Tarımsal  Kalkınma Kooperatifine yapılan teknik gezide görmüş ve yaşamış oldular. Bu ziyaret ile hayvancılığın  kooperatif sisteminde nasıl yürütüldüğünü gördüler.
Gezimizin öğlenden sonraki  bölümünde, Sakarya İlinde bulunan Divan Süt Üretim Çiftliği  ziyaret edilmiştir. 2013 yılında kurulan  Divan Süt Üretim Çiftliği  350 baş kapasiteye sahip halen 200 sağmal süt sığırıyla hayvancılık alanında faaliyet göstermektedir. İşletmede  günlük 3.500 kg süt üretilmekte olup modern ve yüksek kapasiteli örnek bir hayvancılık işletmesidir.
Karlı ve verimli bir hayvancılığın nasıl yapılması hususunda teknik personelin  vermiş olduğu bilgilerle  farklı bakış açısına sahip olan kadın çiftçilerimiz, kendi işletmelerinde de  benzeri uygulamaları yapabilecekleri özgüveni ve motivasyonu oluşmuştur.
Bolu’dan gelen kadın çiftçi misafirlere  kapılarını açarak örnek bir evsahipliği  gösteren SS Pırpır Tarımsal  Kalkınma Kooperatifi ve Divan Süt Üretim Çiftliği’nin   güleryüzlü  yönetici ve teknik personeline  katkılarından dolayı teşekkür eder, işletmelerinin  her geçen gün daha da büyüyerek ülkemiz hayvancılığına yön vermesini temenni ederiz.