T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı

Yayın Tarihi : 20.03.2018
​Tarımsal üretimde amaç, mümkün olan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Tarımsal üretimde bol ve kaliteli ürün elde edebilmek için gerekli girdiler arasında kimyevi gübreler önemli yer tutar. Bu amaca ulaşmanın en etkili yolu; dengeli düzenli gübrelemedir. Su, ilaç, tohumluk, gübre, makine vb. zirai girdilerin etkileri dikkate alındığında; Tek başına gübrenin mahsul verimini % 50 -70 kadar arttırdığı tespit edilmiştir. Bu ise toprak analizi ile mümkündür. Toprak analizi ile tarımsal üretim yapılacak arazide bitkinin büyümesi ve gelişmesini sağlayan besin maddelerinin miktarları tespit edilir. Analiz sonuçlarına göre uygun gübre cinsleri, miktarları, kullanım zamanları ve yöntemleri belirlenir. Böylece hem eksik bitki besin maddeleri toprağa tam olarak geri verilmiş hem de gereksiz harcamalardan kaçınılmış olur. İnsan sağlığı, toprağımızın sağlığı ve çevremizin korunmasını sağlamış oluruz. Çiftçilerimizin toprak analizi konusuna önem vermelerini talep etmekteyiz.
            TOPRAK ANALİZİ NEDİR?  NİÇİN YAPILIR?
Toprak analizi, belli bir tarla toprağının gübre ve kireç ihtiyacını ortaya koyan bir metottur. Belirli bir tarlayı temsil eden toprak örneği, laboratuvarlarda analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddelerinin miktarları bulunur. Böylece ekilen bitkinin iyi mahsul vermesi için hangi gübrelerin verileceği ortaya konur. Toprağımızı analiz ettirmeden önce gübreleme yaparsak büyük hataya düşeriz. Gereğinden fazla gübre kullanılır, fazla gübre toprağa ve bitkiye zarar verir. İhtiyaçtan daha az gübre kullanılır, üründe azalma olur. Yanlış cins gübre kullanılır, bu da ürüne ve toprağa zarar verir. Gübreyi uygun zamanda şekilde vermezsek istenilen miktarda ürün alamayız. Yetiştirilecek ürünün cinsi doğru olarak tayin edilemez. İşte bu gibi hatalara düşülünce de gübreden beklenilen faydalar sağlanamaz. Bu nedenle Gübre Kullanmadan Önce Mutlaka Toprak Analizi Yapılmalıdır.
           TOPRAK ÖRNEKLERİ NE ZAMAN ALINMALIDIR?
Toprak örnekleri ekimden veya gübre kullanım tarihinden 1.5-2 ay önce alınmalıdır. Numune alınan toprak tavda olmalı; çok kuru, yağışlı ve donlu dönemlerde numune alınmamalıdır. Tarla bitkileri için her ekim döneminden önce toprak örneği alınarak tahlil ettirilir. Çok yıllıklarda ise, aynı arazi için birkaç yılda bir(4-5 yıl) toprak örneği alınarak tahlil yaptırılabilir.
Önümüzdeki patates üretim sezonu için Mart-Nisan aylarında ekim ya da dikim yapılmadan önce hububat üretimi için Eylül – Ekim aylarında üreticilerimiz mutlaka toprak numunesi alarak analiz yaptırmalıdır. Böylelikle tarımda karlılığın temelini oluşturan girdi maliyeti yani gübre kullanımının azaltılması ile üreticilerimize maddi katkının yanında fazla gübre kullanılmaz böylelikle topraklarımızın da kirlenmesinin önüne geçmiş oluruz.