İlimiz
Kıbrıscık ilçesinde kurulu Kıbrıscık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin 2009
yılında Broiler Tavuk Dışkısından Hayvansal Gübre Üretimi amaçlı kullanmış
olduğu kredi yapılandırıldı. Bakanlığımızca kredi kullandırılan tarımsal amaçlı
kooperatiflerin muaccel hale gelen kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden
yapılandırılarak on yıl süre ile taksitlendirilmesine dair 27/05/2017 tarih ve
30078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden
Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede
Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırma yapıldı.
Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı’nın konusunda desteklediği ilk ve tek özel proje olan, 2011
yılında faaliyete geçen, Kibele Organik Gübre adıyla markalaşan 40 ton/ gün
gübre işleme kapasiteli Broiler Tavuk Dışkısından Hayvansal Gübre Üretimi
tesisi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 3.670.863,09 TL kredi
kullandırılmıştı. 06.06.2013 tarihinde muacceliyet onayına bağlanan kredinin on
yılda on eşit taksitte ödenmesi için sözleşme imzalandı.
Konuya ilişkin
olarak İl Müdür Vekili Fahri TETİK şu açıklamayı yaptı: “İlimiz kanatlı et
sektöründe yaklaşık 3500 kümesle Türkiye üretiminin %27’sini karşılamaktadır. Gelişen
tavukçulukla birlikte üretim artıkları da artmakta, çevreye verilen zarar kaçınılmaz
olmaktadır. Tavukçuluk atıkları içinde ise en fazla yeri dışkı kaplamaktadır. Bu
açıdan tavuk dışkılarının gübre olarak değerlendirilmesi çevreye olan zararın
önüne geçmekte ve kimyasal gübrelere güçlü bir alternatif olmaktadır. Organik tavuk
gübresi içerdiği mineral maddeler dışında toprağa sağladığı organik madde ile
de dikkat çekmektedir. İçerdiği yüksek azot, fosfor ve potasyum miktarı nedeniyle
diğer hayvansal gübrelerin kullanımının önüne geçmektedir. Aynı zamanda organik
tavuk gübresi uzun süre toprakta kalması özelliği ile mera ıslahında da kullanılabilir.”
Kıbrıscık
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2011 yılından bu yana tavuk dışkılarından üretip 30
ile pazarladığı Kibele Organik Gübre yaklaşık 120 günlük bir süreçte işlenerek
tam fermente ve pelet formunda çıkmaktadır.