Yetiştiricilerimiz işletmelerindeki sürü varlığını artırmak
ve kalitesini yükseltmek için zaman zaman damızlık gebe düve ithalatına
başvuruyor.
Bolu Gıda,
Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fahri TETİK, Damızlık olarak getirilen gebe
düvelerin yerli ırklara göre et ve süt veriminin çok daha yüksek olduğunu
belirterek ithal hayvanların yerli ırkların ıslahında da önemli rol oynadığına
vurgu yaptı. Hem bölge şartlarına uygun olmasından hem de et ve süt verimi
yönünden oldukça yüksek kaliteye sahip olduğundan yetiştiricilerimiz tarafından
en çok Simental ırkının rağbet gördüğünü söyleyen TETİK sözlerine şöyle devam
etti:
“İthal edilen damızlık gebe düveler
Bakanlığımızın izin verdiği ülkelerden Bakanlık personeli veteriner hekim ve
zooteknistleri tarafından seçiliyor. Ülkeye giriş yapan ithal gebe düveler en
az 21 gün karantinada tutuluyor. Karantina süresince kritik hastalıklar
yönünden kan tahlili yapılıyor, başta şap olmak üzere eksik aşıları tamamlıyor.
Damızlık düveler ancak sağlıklı olduğu tespit edildikten sonra sahiplerine
teslim ediliyor. Damızlık gebe düvelerini teslim alan yetiştiricilerimiz
hayvanlarını üç yıl boyunca satamıyor. Biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl
Müdürlüğü olarak 6 ayda bir bütün işletmeleri ziyaret edip ithal edilen gebe
düvelerin son durumlarını gözlemliyoruz.”
Gelen düvelerin süt verimini ve
buzağı kalitesini gören yetiştiricilerimizin hayvancılığı daha da severek
yaptığını ve komşularına da örnek olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık
İl Müdürü TETİK ilimiz genelinde ithal edilen damızlık gebe düveler hakkında da
şu rakamları verdi: “İlimiz genelinde
2014 yılından itibaren 75 işletmemiz 845 gebe düve ithal etmiştir. Bunların
tamamı Simental ırkı. Bu düveler bu güne kadar 1001 buzağı doğurdu. Bu
buzağıların 109’u da kendi buzağılarını doğurdu. 845 baş olarak ithal edilen
hayvanların sayısı bugün 1955’e ulaştı.”