Her yıl 16 Ekim Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün(FAO) kuruluş günü olması nedeniyle dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünyanın dört bir yanında 150 ülkede düzenlenen Dünya Gıda Günü açlıkla ilgili farkındalık oluşturur ve herkesin güvenli ve besin değeri yüksek gıdalara erişimizi amaçlar. Bolu' da bu yılki etkinliğimizi TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ile birlikte AİBÜ ev sahipliğinde "Gıdada Bilgi Kirliliği ve Bilinçli Tüketim" konulu sempozyum ile gerçekleştirdik.
Sempozyum 2 oturum olarak düzenlendi. 1. oturumda oturum başkanı olarak TMMOB Gıda Mühendisleri odası Yönetim Kurulu üyesi Yaşar ÜZÜMCÜ; konuşmacı olarak Türkiye Gıda İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu(TGDF) Genel Sekreteri Gıda Hattı Dergisi İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü İlknur MENDİK, Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Ruveyde AKBAY katıldılar. Konuşmacılar toplumdaki gıda ile ilgili bilgi kirliliği ile nasıl mücadele edileceği hususunda önemli ve güzel bilgiler verdiler. 2. Oturumda ise oturum başkanı TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Cem KÖSEMECİ; konuşmacı olarak Tüketici Dernekleri Federasyonu YK Üyesi, Gıda ve Sağlık Komsiyon Başkanı Sinan VARGI, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Onur Kurulu üyesi Tarım ve Gıda Etiği Derneğinden Petek ATAMAN ve İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürü Veteriner Hekim Olgun YAZAR katıldılar. İkinci oturumda gıda denetimleri ve tüketici hakları konusunda konuşmacılar faydalı bilgiler verdiler.
Sempozyuma katılarak açılış konuşması yapan İl Müdürümüz İsmail TAŞ;
"Bolu ilimizde 2012 yılında 1262 olan denetim sayısı sonraki yıllarda istikrarlı bir artışla geçtiğimiz yıl itibariyle 3700'ü bulmuştur. Bu yıl sonu itibariyle yine bu rakamı bulabileceğimizi tahmin ediyorum. Denetim sayımızın artmasıyla birlikte artan etkinlik beraberinde daha güvenli işyerleriyle, cezai müeyyidelerin azalmasını sağlamıştır. İlimizdeki her işletme en az bir kez ziyaret edilmiştir. Riskli guruptaki işletmeler ve özellikle üretim yerleri 3-4 defa ziyaret edilmiştir. "Bilinçli tüketim çocuk yaşlarda başlar" anlayışımız ile ilk ve orta okul öğrencilerimize gıda güvenliği ve bilinçli tüketim konulu eğitim faaliyetlerimiz devam etmektedir. Son üç yılda 80 okulda yaklaşık 7 bin öğrenciye eğitim verilmiştir. Yine her yıl ilimizden bakanlık ve il yıllık numune alma planı çerçevesinde ortalama yılda 1000 üzerinde gıda ve yem numunesi Bolu İli Gıda Kontrol Laboratuvarı ile çevre illerdeki laboratuvarlara numune gönderilmektedir. Türkiye'de son iki yılda en fazla yem numunesi gönderen il konumuna yükselmiştir.. İlimizde de Türkiye'de olduğu gibi olumsuzluk % 1-2 oranındadır. Ayrıca kayıt ve onay işletmeleri yönetmeliği gereği 2012 yılından bu yana toplam 3400 işletmemize kayıt ve onay belgesi verilmiştir. Bolu'da gıda işletmelerimizin % 97'si kayıt altına alınmıştır" dedi.
Sempozyuma Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdiler. Ayrıca yaklaşık 200 kişinin katıldığı sempozyuma çok sayıda kurum müdürü, sivil toplum temsilcileri ve basın mensubunun katılımıyla gerçekleşti. Sempozyum sonucunda konuşmacılara TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilciliğince plaket verildi.