T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 Ekim Dünya Gıda Günü Üniversite Öğrencileriyle Birlikte Kutlandı

Yayın Tarihi : 17.10.2017
​Her yıl BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluşunu hatırlamak, gıda ve tarımın sorunlarını gündeme taşımak için 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği ile birlikte, Abant İzzet Baysal Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı "Gıdada Yeni Eğilimler İzlenebilirlik ve Sürdürülebilirlik" adlı panelde üniversite öğrencileriyle birlikte kutladı.
İl Müdür V. Fahri TETİK açılış konuşması yaptığı panele;
          "Türkiye Tarım ve Gıda Sektöründe Örgütlenme ve Çözüm Önerileri" sunumuyla İzmir Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut ESKİYÖRÜK,
          "İzlenebilirlik ve Tüketici Bilgilendirmede Bir Başarı Hikayesi" sunumuyla Balparmak Kalite Güvence Uzmanı Gizem M.DUYMAZ,
           "Sürdürülebilirlik Modeli" sunumuyla Barilla Gıda A.Ş Tedarik Zinciri Direktörü Murat BOZKURT,
            "Organik Yumurta ve Patateste Entegre Mücadele" sunumuyla Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü temsilen Araştırmacı Ziraat Mühendisi Nuri ERİKLİ  katıldı.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür V. Fahri TETİK;
"Bilindiği üzere 16 Ekim Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün(FAO) 1945 yılındaki kuruluşunu hatırlamak ve dünyada Gıda ve Tarımın sorunlarını gündeme getirmek için 16 Ekim kutlamaları bütün dünyada gerçekleşmektedir. Bu yılki 16 Ekim Dünya Gıda günü ana teması Gıda Güvenliği Kırsal Kalkınma ve Göç olarak üç başlıkta toplanmıştır.
BM rakamları yaklaşık 244 milyon uluslararası göçmen olduğunu göstermekte, 763 milyon ise kendi ülkeleri içinde göç etmektedir.
Göçmenler 244 milyonla bir ulus kurabilseydi Brezilya'dan ve Rusya'dan daha fazla nüfusa sahip bir yer olurdu.
Dünyadaki mültecilerin dörtte biri sadece Türkiye, Pakistan ve Lübnan'da bulunmaktadır. Türkiye 4 milyonun üzerindeki göçmen sayısı ile dünya da en çok mülteci bulunduran ülke konumundadır.
Bu vesile ile biraz da Bolu özelinde kurumumun gıda güvenliği çalışmalarından bahsedecek olursam, Bolu'da 337'si üretim yeri olmak üzere toplamda 2714 adet gıda işletmesi bulunmaktadır.
Yılda en az bir defa gıda satış ve toplu tüketim yerleri denetlenmekte üretim yerleri ise yılda en az beş kez denetlenmektedir. Şu ana kadar ki Ocak ayından bu tarafa toplam denetim sayımız 3250'dir. Bu sayı işletme sayımıza göre birçok ilden çok fazla ve iyi bir sayıdır. Numune sayısı bakımından da ( özellikle yem numunesi sayısı bakımından) ilk sırada gelmekteyiz. Şu ana kadar 973 adet numune alınmıştır. Bu numunelerdeki olumsuzluk %1 civarındadır. Gıda kontrol görevli sayımız son yıllarda açılan kurslarla 80 i geçmiştir ama aktif olarak bunların yarısı gıda kontrolünde çalışmaktadır.
Tarladan başlayarak, biz her gün değişik değişik denemeler yapıyoruz. Güvenilir, GDO'suz, organik ürün yetiştirme derdindeyiz. Bakanlığımızın ana felsefesi bu. Organik, ilacı az kullanılmış, fazla deforme olmamış, genetiği ile oynanmamış gıdalar yetiştirmek istiyoruz. En son aşama ise gıdaların denetlenmesine geliyor. Bu sene biz 337 tane gıda üretim denetlemesi yaptık. Et tesisleri, fabrikalar, beyaz et sektörü gibi gıdaların üretildiği yerlerin denetlemesini yaptık. 'Alo 174' hattımız var. Artık halkımız duyarlı. En ufak içtiği ayranda, meyve suyundan tutuktan da, ekmeğin içinden çıkan değişik maddede bizi arıyorlar. Günde 10-15 tane şikayet geliyor. Bu sayede gıda daha güvenli hale geliyor.
Kurum olarak gıdayı üretim ve denetim olarak iki temel başlıkta ele alırsak  denetleme kısmında yer alıyor olsak da Gıda başlı başına ele alınması gereken ehemmiyettedir. Sayın bakanımız da gıda üretimi ile alakalı bir yapı oluşturulmasını arzu etmektedir. Bu sayede gençlerimize de istihdam yaratılacaktır. Düşündüğünüz zaman bakanlığımız kritik bir konumda yer almaktadır.
Göçsüz, açlık ve yoksulluk çekilmeyen bir dünya hayaliyle sözlerimi sonlandırırken bu paneldeki katılımcılara ve organizasyonda görevli herkese şükranlarımı bildirir saygılarımı sunarım" dedi.
Devam eden panelde, 'Türkiye, Tarım ve Gıda Sektöründe Örgütlenme ve Çözüm Önerileri',  'İzlenebilirlik ve Tüketici Bilgilendirmede Bir Başarı Hikayesi', 'Sürdürülebilirlik Modeli', 'Organik Yumurta' konularında sunumlar yapıldı.
Sonrasında katılımcıların soruları konularında uzman panelistler tarafından cevap buldu. Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinden yoğun bir katılım olurken, bir stant kurularak da öğrenci ve katılımcılara günün anlamına uygun olarak kitap broşür ve dergi dağıtımı yapıldı.