T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bilgilendirme Toplantıları Başladı

Yayın Tarihi : 27.09.2017

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Tarıma Dayalı Yatırımlar 12. Etap hibe başvurularının başlamasıyla beraber Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından program hakkında Bolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Bolu Vali Yardımcısı Mustafa ÖZSOY, Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem ÇETİNKAYA, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker ATEŞ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Fahri TETİK, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN oda ve birlik başkanları, üyeler ve yatırımcılarla beraber 175 kişi katılım gösterdi.

Toplantı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Fahri TETİK'in konuşmasıyla başladı. İl Müdür Vekili TETİK;

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında uygulanacak olan yatırımlara yönelik desteklemelerin usul ve esaslarını belirleyen Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 13 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bolu ilimizde 2006 yılından itibaren yürütülmüş olan 10 Etap toplamında; Merkez de 29 adet, Göynük de 33 adet, Gerede de 17 adet, Mudurnu da 21 adet, Mengen ve Yeniçağa da 7 adet, Seben de 6 adet ve Dörtdivan da 2 adet olmak üzere toplam 115 adet proje hayata geçirilmiştir.  İlgili projelerin hibeye esas proje tutarları toplamı 67.038.236,10 TL ve ödenen hibe tutarları toplamı da 32.610.305,00 TL olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı uygulamalarına yönelik KKYDP 11.Etap kapsamında ise,  İlimiz Gerede İlçesinde 5 adet Deri İşleme Tesisi, Merkez de 1 adet Besi Sığırı Üretim İşletmesi ve Mengen İlçesinde 1 adet Süt Sığırı Üretim İşletmesi olmak üzere hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazanmış toplam 7 adet yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır ve projeler devam etmektedir.

13 Eylül 2017 tarihi ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 12.Etap Tebliği kapsamında yapılacak başvurular, "www.tarim.gov.tr" internet adresinden bu tarihten itibaren 90 gün süreyle devam edecek ve 11 Aralık 2017 tarihi itibariyle sona erecektir.

Program kapsamında; Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Soğuk hava deposu, Çelik silo, Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, Yenilenebilir enerji üretim tesisleri, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.

Bu Tebliğle, projelerin hibeye esas üst limitleri; Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurular 2 milyon TL, tamamlama olan başvurular 1 milyon 750 bin TL, kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurular ise 1 milyon 500 bin TL üst limitini geçemeyecek. Ayrıca kırsal turizme yönelik niteliği yeni tesis olan yatırımlar için 1 milyon 500 bin TL, diğer yatırım konuları için ( Çiftlik Faaliyetlerini Geliştirme Projeleri ) 500 bin TL üst limitini geçmemek üzere yüzde 50 hibe desteği verilecektir. Diğer yatırım konuları içerisinde, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler ile bilişim sistemleri ve eğitimi konuları yer alıyor.

Bu yıl yayınlanan 12. Etap tebliğinde bazı yenilikler getirildiğini görüyoruz; Teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımları ile tamamlama yatırımları tesisin faaliyete geçmesinden en az 5 yıl geçmeden programa müracaat edemeyeceklerdir. Yeni tesis başvuruları, kırsal kesim, Organize Sanayi bölgeleri, tarıma dönük ihtisas organize sanayi bölgeleri, Özel ihtisas sanayi bölgesi ve küçük ihtisas sanayi sitelerinde yapılabilecektir. Başka bir anlatımla Şehir Merkezlerinde yeni tesis yatırımları desteklenmeyecektir.

Ekonomik yatırımlardan yeni tesis yapımı, kapasite artırma ve teknoloji yenileme, tamamlama konularına Hindi ve kaz yetiştiriciliği eklenmiştir.

Önümüzdeki günlerde programın tanıtımı için İl Müdürlüğümüzce bütün ilçelerimizde eğitim ve tanıtım toplantıları yapılacaktır.

Tüm yatırımcılarımızı, söz konusu programa başvurarak kırsal alana yatırım yapmaya davet ediyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker ATEŞ de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında uygulanacak olan projelerin Bolu ilçelerinde yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.'' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Müdürü Hasan ŞEN ve Veteriner Hekim Kamil Çağrı BAYDAŞ birer sunum yaparak desteklemeler ve hazırlanabilecek projeler ile ilgili bilgiler verdiler.