T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fikir Sizden Hibe Bizden

Yayın Tarihi : 23.09.2017
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında % 50 hibe desteği verilecek projeler belirlendi. 13/09/2017 tarih ve 30179 sayılı Resmi Gazete'de 2017/22 numarasıyla yayımlanan tebliğ ile 01/10/2018 tarihine kadar uygulanacak proje konuları;

            a)Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (BÜİ),

            b) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HÜİ),

            c) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (SÜİ),

            ç) Soğuk hava deposu (SHD),

            d) Çelik silo (ÇES),

            e) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (HOG),

            f) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera (SER),

            g) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (YEÜ),

            ğ) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar (TÜY),

            h) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından;

                        1-Kırsal turizm,

                        2-Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,

                        3- El sanatları ve katma değerli ürünler,

                        4- Bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, 

 

olarak açıklandı.
 
Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdür vekili Fahri TETİK, 12 etap yatırımları ile ilgili yaptığı değerlendirmede;
"Bahse konu yatırım konularından ilimizin en önemli gelir kaynaklarından olan kanatlı sektörü, 12. Etap kapsamında, geçmişte ilimizde uygulanan ve 74 adet kümes inşaatı ile ilimize önemli bir yatırım sağlayan 9. ve 10. Etaplarda olduğu gibi tekrar hibe desteği programına alınmıştır. Geçmiş etaplardan farklı olarak bu yıl desteklenecek Kanatlı Kümesleri Hindi ve Kaz yetiştiriciliğine yönelik yeni tesis yatırımı olarak desteklenecektir.
Kanatlı sektöründe, sektörün ilk kurulduğu yıllarda inşa edilen eski kanatlı kümeslerinden işletme tescil belgesi, çiftçi kayıt sistemi kaydı, ruhsat ve yapı kullanım izin belgesi olan işletmelerin de, bu tebliğ kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi alt başlığında işletmelerin Biyogüvenlik ihtiyaçlarını gidermek ve üretime olan katkısını devam ettirebilmek adına % 50 hibe desteği kapsamına alınmıştır.
Son yıllarda kırmızı et sektöründe yaşanan daralma ve artan kırmızı et ihtiyacını gidermek adına Bakanlıkça yine 12. Etap ile Büyükbaş ve Küçükbaş Etçi damızlık işletmeleri kurulumu bu program kapsamına alınmış olup, Bakanlık, üreticilerimizin işletme kurulum maliyetlerinin KDV hariç yarısına ortak olarak hem üretime hem de üreticiye destek olmayı amaçlamaktadır. Süt üretimine yönelik yapılacak Büyükbaş işletmeleri de Bakanlıkça hibe desteği kapsamına alınarak, yeni teknik ve teknolojiler ile süt üretim miktarı, kalitesi ve güvenilirliği yüksek işletmeler kurulması hedeflenmektedir. Ayrıca ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi olsun veya olmasın, mevcut bir büyükbaş işletmeniz var ise(en az 5 yıllık) , Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları  Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi alt başlığında üreticimizin ihtiyaç duyduğu; süt soğutma tankı, süt sağım ünitesi, gübre çukuru, yem karma makinası, yem kırma/ezme makinası, kapalı yem deposu gibi  KDV hariç en az 30.000 TL tutarında ki yatırımlarınıza de % 50 hibe desteği verilecektir.
İlimiz de ki mevcut hayvancılık işletmelerinin çokluğundan kaynaklı son yıllarda problem oluşturmaya başlayan gübre sorunu da hibe desteği programına alınarak, çevreyi ve doğayı korumak, ayrıca değersiz bir atık olarak değerlendirilmeden tabiri caizse çöpe atılan işletme atıklarını değerlendirmek ve bunu maddi bir kazanca dönüştürmek için Hayvansal ve Bitkisel orjinli gübre işleme ve paketleme tesisi olarak yapılacak başvurular da hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.
 
Hızla artan ve bir işletme için ciddi bir ekonomik yük haline gelen enerji ihtiyaçlarını karşılamak adına yine Bakanlığımızca bu etapta hibe desteği kapsamında değerlendirilecek olan yatırım konularından bir diğeri de Yenilenebilir Enerji Yatırımlarıdır. Bu tebliğ kapsamında desteklenen proje konularından herhangi birine ek olarak yapılabilecek olan Yenilenebilir Enerji Yatırımları sıfırdan yapılacak olan yeni tesislere ek olabileceği gibi tüm yasal izinleri alınmış olması şartıyla mevcutta ki bir tesise de ek olarak yapılabilecektir dedi.
12. Etap başvuruları ile ilgili  yatırımcıların www.tarim.gov.tr. adresine veya en yakın  il/ilçe müdürlüğüne giderek daha detaylı bilgi alabileceklerini belirterek, 12. Etabın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.