T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bolu’da Yöresel Ürün İşletmecileri Denetlenerek Bilgilendirildi

Yayın Tarihi : 24.08.2017
​İlimizin önemli bir turistik yerleri olan Abant Tabiat Parkında ve Hayreddin Tokadi haziresinde  bulunan, İlimiz çiftçileri tarafından satışı yapılan yöresel ürünlerin satıldığı işyerleri Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi gıda  kontrol  görevlilerince denetlendi. Şube Müdürü Olgun YAZAR'ında katıldığı denetimlerde taşınabilir veya  geçici işyerlerinin uyması gereken gereklilikler hatırlatıldı. Gıda ve Yem Şube Müdürü Olgun YAZAR taşınabilir veya  geçici nitelikteki işyerleri sahipleri ile yaptığı toplantıda sabit gıda işletmelerinin uyması gereken kurallar hakkında nasıl ki bir mevzuat varsa geçici işyerleri hakkında da bir mevzuatın olduğunu uyulmadığı takdirde de 5996 sayılı Gıda kanununa göre idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa uygun olarak 17 aralık 2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliğinin 12. maddesinde  Çadır, büfe ve seyyar satış araçları gibi taşınabilir ve/veya geçici gıda işletmeleri, öncelikli yerleşim amacı özel konut olan ancak içinde gıdanın düzenli olarak piyasaya arzı için hazırlandığı bina ve satış makineleri için gereklilikler başlılığında kurallar sıralanmıştır. "MADDE 12 – (1) Taşınabilir ve/veya geçici gıda işletmeleri, özellikle hayvanlar ve haşerelerden kaynaklanan bulaşma riskini engelleyecek şekilde tasarlanır, inşa edilir, yerleştirilir, temiz tutulur ve iyi şartlarda korunur.
a) Personel hijyeninin yeterli düzeyde sağlanmasına yönelik olarak ellerin hijyenik bir şekilde yıkanması, kurulanması, hijyen kurallarına uyulması, gerekli durumlarda giysi değiştirme yerleri de dahil olmak üzere yeterli imkânlar sağlanır.
b) Gıda ile temas eden yüzeylerin sağlam, kolay temizlenebilir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması gerekir. Bu yüzeylerin pürüzsüz, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş olması gerekir.
c) Çalışma alet ve ekipmanlarının temizliği ve gerekli durumlarda dezenfeksiyonu için yeterli imkânlar sağlanır.
ç) Gıda işletmesinde yürütülen faaliyetlerin bir parçası olarak, gıdanın temizlenmesi durumunda bu işlemin hijyenik olarak yapılabilmesi için yeterli imkânlar sağlanır.
d) Yeterli miktarda sıcak ve/veya soğuk içilebilir nitelikte su tedariki sağlanır.
e) Tehlikeli ve/veya yenmeyen maddelerin ve sıvı veya katı atıkların hijyenik bir şekilde depolanması ve işletmeden uzaklaştırılması için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar sağlanır.
f) Gıdanın yapısına uygun sıcaklık şartlarının korunması ve izlenmesi için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar sağlanır.
g) Gıda mümkün olabildiğince bulaşma riskini önleyecek şekilde yerleştirilir.
Gıdanın taşınması için kullanılan araç veya kaplar gıdayı bulaşmadan korumak için temiz tutulur bakımlı bir şekilde iyi şartlarda muhafaza edilir" denilmektedir.
Bilgilendirme çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan İl Müdürü Fahri TETİK;
"Toplumumuzda yöresel ürün kavramı maalesef yanlış anlaşılmaktadır.  Yöresel ürünler ambalajsız veya etiketsiz olur gibi bir anlayış hakim ki bu çok yanlıştır. Gıda kanunu ve mevzuatıyla da çelişmektedir.  Güvenli gıdanın izlenebilir, menşei ve ne olduğu anlaşılabilir olmalı, etiket bilgilerinin mutlaka olması gerekmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gıda ürünlerinin bir kodeksi bulunmaktadır. Gıda işletmecisi Türk Gıda Kodeksine aykırı gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme üretemez işleme tabi tutamaz ve piyasaya arz edemez" dedi.
Ayrıca Bal ve Karadut suyu adı altında satılan ürünlere etiketin mutlaka  yapıştırılması konusunda işletmeciler uyarıldı. Bu yerlerde gıda satışı yapan yaklaşık 20 işletme kayıt altına alındı.