T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bolu’da Parola; Çiftlikten Çatala Güvenli Gıda

Yayın Tarihi : 10.08.2017
Tüketicinin korunması ve tüketiciye güvenilir gıda arzının sağlanması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncelik verdiği konulardandır. Hayvanlar, bitkiler veya tarım ürünleri ile bunların çevresinde kullanılan ilaç ve kimyasal maddelerin birçoğu uygulandıkları yerlerde ve canlıların vücudunda kısmen parçalanarak etkisiz veya zararsız hale getirilirken, bazıları da son derece yavaş ayrışmaları dolayısıyla, giderek artan miktarlarda birikirler, gıda zincirine giren bu maddeler, nihai tüketici durumundaki insanlara kadar ulaşırlar. Gıda değeri olan doku ve organlarda, istenmeyen veya zehirleyici etkileri bakımından önem taşıyan ilaç veya kimyasal madde kalıntılarının, tüketiciler için güvenli bir düzey veya yoğunluğa inene kadar ilaç uygulanan hayvanların kesilmemesi gerekir. Belirtilen süre sonunda hayvanın yenilebilir doku ya da organlarındaki ilaç, kimyasal madde veya metabolit kalıntılarının tüketici sağlığı bakımından tehlike oluşturmayacak miktara veya düzeye inmektedir. Aynı durum süt, yumurta, bal gibi gıdalar için de söz konusudur.
Konu hakkında açıklama yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Fahri TETİK;
"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 500'ün üzerinde konu başlığı ile üretimden tüketime kadar uzanan ve her halkası ayrı bir önem arz eden bir zincir misali vatandaşların güvenli gıdaya ulaşabilmesi adına aralıksız çalışmaktadır.
Bu çerçevede çalışmalarını sürdüren Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü denetim ekipleri tarafından da "Çiftlikten Çatala Gıda Güvenilirliği" yaklaşımı ile  Ulusal Kalıntı İzleme Planı çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir. Ulusal Kalıntı İzleme Planında beyaz et,  kırmızı et, pembe et (hindi eti),  balık, bal, süt, yumurta, sakatat, yem ve hayvan içme suyu numuneleri alınmaktadır. Numunelerden hormon, antibiyotikler, ağrı kesiciler, antiparaziterler, mikotoksinler (bazı küfler tarafından üretilen zararlı maddeler) ve ağır metaller gibi maddelerin analizleri yapılmaktadır.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü denetim ekipleri tarafından Ulusal Kalıntı İzleme Planı 2017 yılı haziran sonuna kadar 291 broiler, 9 yumurta, 7 kırmızı et, 7 süt, 28 hindi, 1 alabalık  numunesi denetim yapılarak alınmış olup laboratuvar analizleri sonucunda olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca İlimizde bulunan kanatlı kesimhanelerinde 66 denetim gerçekleştirilmiş olup güvenli gıda adına çalışmalarımız hassasiyetle yürütülmeye devam etmektedir" ifadelerinde bulundu.