T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bolu’da Sığırların Nodüler Ekzantemi (Lsd) Hastalığına Karşı Aşılama Çalışmaları Tamamlanmak Üzere

Yayın Tarihi : 5.06.2017
​Sığırların Nodüler Ekzantemi (Lumpy Skin Disease; LSD) hastalığı sineklerle bulaşan deri üzerinde ve iç organlarda fındık ya da ceviz büyüklüğünde şişliklere neden olan ve bazen ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı ve akut viral bir hastalıktır. Özellikle yağmurun yağdığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, sinek aktivitesinin yoğun olduğu dönemlerde ve sulak bölgelerde yaygın olarak görülmektedir.
Mevsim olarak Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığı açısından riskli dönemi yaşadığımızı belirten Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail TAŞ halk arasında Yumrulu Deri Hastalığı, Afrika Hastalığı ve Sığır Çiçeği olarak da bilinen bu hastalığın dünyada ilk olarak 1929 yılında Afrika'da görüldüğünü, bu bölgeden Mısır ve İsrail'e yayıldığını, ülkemizde ise ilk olarak 2013 yılında Kahramanmaraş'ta, daha sonra da Batman, Hakkari, Malatya, Adıyaman, Osmaniye ve Hatay yörelerinde bildirildiğini belirtti.
Hastalığın ihbarı zorunlu hastalıklar arasında yer aldığına vurgu yapan TAŞ sözlerine şöyle devam etti: "Hastalığın asıl bulaşması sokucu ve kan emici sinek türlerinin bir hayvandan diğer hayvana konmasıyla olur. Ancak salya, burun akıntısı, süt, bulaşık su, yem ve semen ile de bulaşma bildirilmektedir. Hastalığın en önemli belirtisi deri üzerinde fındık veya ceviz büyüklüğünde sert kıvamlı bazen ağrılı nodüllerin oluşmasıdır. Nodüller; baş, boyun, merme çevresi, meme, kasık, meme uçları ve ayaklarda daha çok görülür. Bu hastalıktan bütün yaş grubundaki sığırlar etkilenir."
LSD hastalığına neden olan virüsün çok dayanıklı bir virüs olduğunu söyleyen Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail TAŞ hastalığın hayvancılık ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle açıkladı: "Hastalık ölümlere, verim kayıplarına, zayıflamaya, yavru atmalara, deride kalite kaybına, ineklerde geçici infertiliteye, zedelenmiş karkas ve iç organlara, spesifik bir tedavisi olmadığından yüksek tedavi masraflarına neden olduğu için hem yetiştirici açısından hem de ülke çapında oldukça yüksek ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu çok bulaşıcı hastalıktan korunmanın en geçerli yolu sineklerle mücadele ve aşılamadır. Aşılanan hayvanlarda hastalanma riski düşüktür. Bakanlığımız Sığırların Nodüler Ekzantemi hastalığını 2014 yılında aşılama programına aldı. İlimizde de 2014 yılından itibaren her yıl düzenli olarak bütün büyükbaş hayvanlar bu hastalığa karşı aşılanmaktadır. Bu yılki aşılama programı 11 Nisan 2017 tarihinde başlamış olup 30 Haziran 2017 tarihine kadar sürecektir. Bu yıl Merkez ilçemizdeki aşılama çalışmamız bitmek üzere olup bu güne kadar 28,155 büyükbaş hayvan aşılanmıştır. İlçelerimizdeki aşılama çalışmaları da hızla devam etmektedir."
Kontrolsüz hayvan hareketlerinin de bulaşmaya neden olabileceğine değinen İsmail TAŞ hayvan nakillerinde araç dezenfeksiyonun ve sineklerle mücadelenin çok önemli olduğunu söyledi ve mücadele için şu önerilerde bulundu: "Ahırın temizliğine kesinlikle dikkat edilmeli. Örümcek ağları, hayvan dışkıları sineklerin en çok konakladığı yerler olduğu için temizlenmelidir. Ahır havalandırılmalı, havalandırılan pencere ya da kapılarda sineklikler olmalıdır. İlaçlamalar özellikle larva döneminde ve öncelikli olarak sulak alanlarda yapılmalı. Yılda 2 kez ilaçlama mücadele için yeterlidir."