T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Gıda Güvenliği Kursu Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.04.2017
​Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Gıda ve Yem Şubesi'nin koordinatörlüğünde 04-07 Nisan 2017 tarihleri arasında Temel HACCP Kursu düzenlenmektedir. Kursa, 17 farklı ilden 45 Bakanlık personeli katılmaktadır. Bolu  İlinde 2. kez düzenlenen kursta katılımcıların gıda güvenilirliğinin arttırılmasına yönelik bilgi ve becerilerinin arttırılması amaçlanmaktadır. HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, ekipman hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni, vb.) belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP,  İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.
HACCP, günümüzde başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere dünyada gelişmiş ülkelerin kullandığı ve 1990'lı yıllardan itibaren bu ülkelerde üretimde zorunlu hale gelen bir yaklaşımdır. Ülkemizde de 2002 tarihinden geçerli olmak üzere başta et, süt ve su ürünleri işleyen işletmeler olmak üzere gıda üreten diğer işletmelerde kademeli olarak HACCP sistemi uygulamaları zorunlu hale gelmiştir. Bu sebeplerle gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlere devam edilmekte ve düzenlenen kurslarla kontrol görevlilerinin bilgi, beceri ve tecrübelerinin arttırılması sağlanmaktadır.