T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hibe Kapsamına Alınan Biyogüvenlik Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.12.2016
​Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programından % 50 hibe ile desteklenen  biyogüvenlik ile ilgili yatırımcılarımızı bu konuda bilgilendirmek üzere 08.12.2016 Perşembe günü; Merkez de İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda saat 14.00 de, aynı gün Mudurnu İlçesinde saat 11.00 de, Göynük İlçesinde de saat 14.00 de toplantılar düzenlendi. Toplantılarda 84 yatırımcı bilgilendirildi. İl Müdürlüğünde yapılan toplantıya İl Müdür Yardımcısı Nuri ERİKLİ, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan ŞEN, teknik personel ve yatırımcılar katıldı.
İl Müdür Yardımcısı ERİKLİ; İlimiz yatırımcıların 11.ETAP Hibe Desteğinden faydalanmaları için yoğun bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirildiğini, yatırımcılarımızdan da aynı duyarlığı beklediklerini belirtmiş ve yatırım konularına uygun bir proje yaparak sisteme girişlerini 29 Aralık'a kadar tamamlamaları konusunda bilgi vermiştir.
Ardından Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan ŞEN konuşmasında; 9 ve 10 ETAP' larda ne gibi problemlerle karşılaştıklarına dair açıklamalarda bulunarak, 11 ETAP için projelerin eksiksiz hazırlanılması konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmıştır. Bakanlığımızın biyogüvenlik tedbirleri Kırsal ekonomik altyapı yatırımlarından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri konusunda yapılan başvurularda mevcut kümeslerin 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu hükümleri ile birlikte 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre zorunlu olan biyogüvenlik tedbirleri hibe kapsamında değerlendirileceği, yatırım projelerinin tamamlanma son tarihinin 31/08/2018 olduğu, diğer projeler için hibe sözleşmesinden önce sunulması gereken  ÇED, Ruhsat gibi zorunlu belgelerin sadece bu konuya has olarak hibe ödemesinden önce İl Müdürlüğüne sunulabileceğini,  hibe proje limitinin en az 30.000TL en fazla 500.000TL olduğunu, hibe ödemesinin tek seferde yapılacağını anlattı.
Daha sonra Veteriner Hekim Kamil Çağrı BAYDAŞ yaptığı sunumda hibe kapsamına alınan biyogüvenlikle ilgili tedbirleri ve yatırım kalemlerini anlattı. Özetle; İşletmenin yerleşkesi etrafının beton veya tel çit ile çevrilmesi ve araç giriş-çıkış kapısı. İşletmeye giriş çıkışlar esnasında uyulması gereken kurallar çerçevesinde; kıyafet değiştirme alanı, ayak dezenfektan havuzu, el-ayak temizliği için lavabo ve duş alanları. İşletmeye canlı hayvan veya yem getiren araçların dezenfeksiyon ihtiyacı, işletmenin devre bitiminde boşalmasına müteakip yapılması gereken yıkama, fümigasyon, dezenfeksiyon işleri ile ilgili ihtiyaçları gidermek için motorlu sırt veya tekerlekli tip pülverizasyon pompası ve fumigatör. İşletmenin bir üretim devresi sonu boşalmasına müteakip yeni devre hayvan girişinden önce yapılması gereken altlık temizliği için; çekilir tip sıyırıcı, altlıkların toplanacağı altlık/gübre çukuru. İşletmenin üretim sonunda yıkanmasına müteakip oluşan atık sular ve yağmur sularının drene edilebilmesi için drenaj sistemleri ve fosseptik alanı ile kapalı drenaj sistemi. İşletmede üretim sezonlarında şekillenen ölümler dolayısı ile oluşan ölülerin imhası için imha çukuru veya yakma bölümü(fırın, yakma odası). İşletmenin dışarıdan diğer tür canlıların girmesini engellemek amaçlı kullanılabilecek olan file ve işletmenin mevcut fiziki yapısında bulunan çatlak gider vs. alanların kapatılması işi. Dezenfekte edilebilir ve yıkanabilir içme suyu deposu ve tank. İşletmeler arası veya işletmeye girişten(tel veya çit alandan işletmeye kadar olan yol) işletme girişine kadar olan yol için beton veya asfalt/parke yapımı. İşletmenin tüm duvar çevresinin saçak altı alanların 50 cm. genişliğinde beton zemin ile kaplanması. İşletmenin yıkanabilir zemin ihtiyacına yönelik yapılacak iş ve işlemlerolduğu anlatıldı. Aynı konularda Ziraat Mühendisleri; Adem YILGIN ve Engin ŞAHİN' de Mudurnu ve Göynük ilçelerinde eğitim ve tanıtım yaptılar.