İlimizin iki önemli metropol şehrinin arasında olması ve yol güzergahlarında çok sayıda restoran ve dinlenme tesisinin bulunması dolayısıyla halk sağlığı açısından gıda denetim işleri, büyük önem arz etmektedir. İrili ufaklı toplam 2448 adet gıda satış ve toplu tüketim yeri olan ilimizde; bu iş yerlerinin denetim ve kontrolleri İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğümüzdeki gıda denetimi eğitimi almış gıda kontrol görevlileri tarafından yapılmaktadır. Meslekleri gıda mühendisi, veteriner hekim ve ziraat mühendisi olan bu görevliler her yıl en az bir defa (ilimizdeki ortalaması 2' ye yakın) risk esaslı olarak rutin denetimlerini yapmaktadırlar.
Sağlık riski yüksek olan yemekhane, otel, lokanta-restoran, fast food, dönerci, hazır yemek-tabldot yemek üreten yerler, unlu mamuller(yaş pasta, krema) satan yerler, et ürünleri işleyen ve satan iş yerleri, süt ürünleri işleyen ve satan yerler en riskli guruplarda olduğu için bunların denetimi yılda en az 5-6 defa olmaktadır. Bu denetimlerde kontrol görevlilerimiz tarafından;
- İşletmenin geçmiş kayıtları,
- Gıda mevzuatına uyum,
- İzlenebilirlik,
- HACCP prosedürleri,
- Bina koşulları,
- Temizlik dezenfeksiyon,
- Personel hijyeni ve eğitimi,
- İşletme hijyeni,
- Zararlı mücadelesi(fare, sinek, böcek vb.)
bakımından kontrolden geçirilip check-list ve denetim raporları tanzim edilmektedir. Denetim raporları açısından kötü durumda olanlara idari para cezası uygulanmaktadır.
Et, tavuk, balık, yumurta, taze sebze gibi tehlikeli mikroorganizma taşıma potansiyeli yüksek olan gıda maddelerinin yoğun kullanıldığı, el işçiliğinin fazla olduğu restoranlarda yemeklerin sağlıklı olabilmesi özen ve dikkat gerektirir. Standardı yüksek ve iddialı restoranlar yemeklerin lezzetli ve güzel görünüşlü olmasına özen gösterirler. Fakat her lezzetli ve iyi görünüşlü yemek sağlıklı olmayabilir. Hiç umulmayan yerlerde dahi gıda zehirlenme vakaları çıkabilmektedir.
Vatandaşlarımızın bu durumlarda veya gıda ile ilgili karşılaşabilecekleri bütün problemli durumlarda Bakanlığımızın Alo174 Gıda Hattı' nı aramaları gerekir. Sabit ve cep telefonlarından 174' ü çevirerek aradıklarında, şikayetleri anında sistemimize düşmekte ve 15 gün içinde şikayetin incelenmesi yapılıp yazılı olarak cevap verilmektedir.